Nak beli benih online?

Wednesday, May 31, 2017

Semaian Ulam sempena Ramadhan 1438


Saya semai benih ulam raja, untuk buat ulam. Mula2 semai ni nampak macam pokok lain jer. belum lagi keluar bentuk daun sebenar. Pokok ulam raja ni memang senang sangat tumbuh dan tak cerewet penjagaannya. Ulam ni banyak khasiat dan rasanya pun sedap.

Saya tabur benih atas tanah  dan kemudian tutup sedikit menggunakan sabut kelapa hancur, kemudian siram air secukupnya. Tak sampai tiga hari dah mula bercambah.  memang sangat menggembirakan hati saya.



Ini pula pokok ulam sambung nyawa batik. Saya semai guna keratan batang sahaja. Juga sangat mudah tumbuh dan membesar. Tak perlukan banyak cahaya matahari. Selain buat ulam mentah, boleh juga buat tumis air. Saya tak pernah lagi cuba buat masak lemak, mungkin boleh cuba lain kali kot.


Nak beli benih online? Sila klik

Tuesday, May 30, 2017

Perbezaan antara Daun Salam dan Daun Serai Kayu


 Gambar A: pokok serai kayu yg sy beli di Temerloh (daun 1)



Gambar B: pokok salam yg sy beli di Ipoh (daun 2)


  • Nampak tak byk perbezaan, cuma pokok salam tu dah lama sy tanam, pokok serai kayu baru lg.
  • Dari segi bentuk, daun salam lebih tirus manakala daun serai kayu lebih dempak dan berkilat.
  • Dari segi rasa daun tua, lebih kurang shj. Tp daun salam ada rasa yg lebih kuat. Bau hampir tkde bg kedua-duanya.
  • Warna pucuk dua2 hijau. Tp serai kayu ada merah sikit tp tk merah sgt cam ulam yg sy mkn di Temerloh. Mungkin faktor pencahayaan kut. Tah2 kedua pokok ni jenis yg sama jer.

Nak beli benih online? Sila Klik
http://jualansm.blogspot.my/

Friday, May 26, 2017

Pokok Tin ex Boss saya


Saya ada hadiahkan anak pokok tin kepada boss saya yang telah bersara. Dia pun memang minat tanam pokok rupaya (saya tahu lepas dia bersara). Pokok tin yang sdaya bagi tu keciol sahaja. setelah dijaga dengan baik dan diberi baja kompos yang boss saya buat sendiri, hasilnya memang menakjubkan.


Nak beli benih online?
http://jualansm.blogspot.my/

Wednesday, May 24, 2017

Pokok Salam atau Samak


Pokok Salam atau Samak RM15. Kos Poslaju RM10

WhatsApp 0174559536

Nak beli benih online?

http://jualansm.blogspot.my/

Pokok Beri Ajaib atau Miracle Berry




Pokok Beri Ajaib RM18. Kos Poslaju RM12

WhatsApp 0174559536

Nak beli benih online?
http://jualansm.blogspot.my/


Wednesday, May 17, 2017

Sempena Hari Guru 2017

Sempena hari cikgu tahun ni, saya nak cerita pasal cikgu-cikgu saya dulu2,

Cikgu saya masa tadika, cikgu Jenab tersangat garang. Sy pernah nampak dia pukul budak india guna kayu yg ada paku. Ngeri. Pastu ada satu kejadian, kwn sy jatuh sendiri masa kami main2, mulutnya berdarah. Cikgu salahkan sy. Sy menangis nk balik umah. Pastu sy behenti tadika. Sempat sekolah 3 hari jer. Sempat blaja angka 0 jer.

Tahun 1, cikgu arip tersangat syg kt sy. Sy dpt no 1 dlm kelas masa periksa. Dia panggil sy kedepan kelas dan dukung sy. Bgtau kwn2 kelas agar contohi saya. Cheewah! Saya tekejut sebenarnya masa kna dukung tu.


Tahun 2, mrs Loh, cikgu bahasa Inggeris, suka suh sy tulis kt papan hitam. Sy pun tk tau apasal.

Tahun 3, cikgu Adnan, jumpa sy dgn mak sy kt kedai. Dia puji2 sy depan org ramai. Kembang semangkuk. Masa periksa sy nk hantar kertas maths, dia suh tgk balik btui2 satu soklan tu. Rupa2nya dia dah buat titik kt jwp sebenar. Sy dapat markah 100%. Masa kelas lukisan sy hantar kertas lukisan ke depan, dia tanya saya nk markah apa? Sy ckp nk A+, dia bg A++ siap pakej percuma bintang.

Tahun 4, ada cikgu praktikal. Nama cikgu Man. Masa sukan dia ajar saya cara lompat jauh yang betul, saya jadi juara lompat jauh, bangga I.Saya rapat dgn dia, pastu dia suh sy jd adik angkat dia. Dia dtg naik basikal racing ke rumah sy sembang2 dgn abah sy. Sy jadi adik dia sampai first year kt U. Pastu sy pun maleh dah.

Tahun 5, cikgu Ali, dia ada penyakit. Garang. Tp kt bebudak lelaki jer. Ketua kelas sy penah kna tampo sampai bepusing. saya punya la takut, rasa cam nak menangis.

Tahun 6, guru klas sy cikgu Kamarul selalu perasan hensem cam hero hindustan. Suka mendera sy sorang, murid lain tk kena pun. Sy jwb btul pun dia denda. Sy penah ckp cikgu tu mcam anak kel*** selepas dia mengata dan mendera sy. Setiap kali keluar kelas mesti salam tangan dia, tapi hari terakhir dia jadi cikgu saya, saya tak salam tangan dia sbb baru lepas gaduh. Cheewah! cam kawan2 pulak saya buat dia.

Citer pasal cikgu masa sekolah menengah pulak. Umur sy 13 sampai 17 thn.

Cikgu Farid, cikgu kelas merangkap warden asrama. Bujang lagik. Suh sy jd pengawas. Sy tkde pengalaman. Ajar BM, suh saya bersyair walopun sy ckp sy tk tau. Pastu sy pun bersyair la dgn sungguh teruknya. Last2 dia pun tk tahan nk dengar dan suh sy duduk. Cikgu ni becinta dengan warden asrama pompuan, akhirnya kahwin dan bahagia, agaknya la... hihihi.

Cikgu Baha, tk hensem, bujang gak. Tp pandai btui mengayat dan memujuk. Dia penah ternampak sy melukis kartun waktu dia mengajar. Dia perli sy, ajak gi jumpa kartunis.


Cikgu Hidayah, warden asrama merangkap cikgu BI. Suka pakai gown panjang.Tersangat la garang. Dia pasang spy, catat nama sesiapa yg tido waktu prep. Saya la tu. Kena denda tido kt surau seminggu dgn geng2. Satu kali lg terkantoi pi bli ais krim kt luar pagar skolah. Geng bli aiskrim smua kena cubit sekali. Sy kna 3 kali. Rupa2nya aiskrim sy cair meleleh kna kt beg tgn dia yg mahal.

Cikgu Tan, ajar BI. Penah eksiden. Jd tk berapa btui. Dia ngaja kt depan, sy kluar ikut pintu belakang. Yer sy budak nakal. Soalan yang dia bagi mesti ada yes or no girl, tak payah dengar soklan pun mmg dah tau jawapannya yes, tak pernah no.

Cikgu Husin dan Isterinya cikgu Sal, cikgu homeroom sy. Suh sy jual brg2 jualan lansung. Cikgu husin ckp sy pelajar harapan paper fizik tp sy minat bio. Cikgu Sal pnah carik sy kt hostel tp tk jumpa sbb sy tdo dlm stor n tk pi prep. Cikgu ni rajin bawak kami jalan2 sekitar penang naik bas sekolah. memang kenangan terindah.

Cikgu Borhan, cikgu Bio. Paper yg sy minat dan score. Sy dpt 98%. Cikgu Borhan ckp sy patut dpt 100% sbb sy dah jwb yg btul pastu padam.

Cikgu Bidin, suka mengata saya dalam kelas sebab saya rabun. Dia lah yang paksa saya buat spek, saya takmo sebenarnya, nanti nampak skema dan tak cun. Akhirnya saya buat jugak la spek dan pakai spek sampai sekarang. Cikgu Bidin ajar kimia, saya tak suka paper kimia.

Ada sorang cikgu omputeh kat sekolah saya, tak ingat nama, rasanya cikgu David, paling tak boleh lupa dia buat persembahan nyanyi lagu Blues Gang, "poi pokan naik basika, tongah hari tongah paneh...." siap pakai costume petani dan bawak cangkul.

Cikgu Radzi, hensem. Kegilaan pelajar sekolah. Ajar BM. Suka buat ayat menggunakan nama sy. Satu hari sy terlambat bangun dan tak sempat mandi. Dia buat ayat. Rose dtg ke kelas hari ini tak mandi. Sy rasa dah cover habis dgn bedak bagai supaya rupa cam mandi. Kwn2 lain smua tk tahu sy tk mandi pg tu. Bengang sei! Tapi sy dpt markah BM tertinggi dlm kelas... hohoho

Cikgu Siti, warden baru ganti cikgu hidayah. Garang jugak. Sy baru jer salin baju sekolah nk ambil wuduk kt bilik air. Saya letak baju atas katil. Cikgu Siti ambil baju sy dan baling kt atas rumput. Rasa nk gigit2 jer tengkuk dia. Suka pandang kita cam budak tkde masa depan(dia tk ngajar kelas sy). Masa sy diumumkan sbg pelajar terbaik sekolah, sibuk nk berbaik baik dgn saya, bersopan santun dgn mak abah sy. Dah terlambat cikgu. Nyampah I

Ada lagi cikgu yang saya tak cerita, terima kasih cikgu. sekarang saya dah berjaya dan ada kerja yang baguih. Alhamdulillah. Saya pun ada meniaga biji benih, kalau teringin nak order boleh klik blog saya yang lagi satu yer

Wednesday, May 3, 2017

Senarai Benih Terkini Mei 2017

Senarai Benih  

SILA WS 017 4559536 utk memesan

1 peket RM2
  1. F1 Honey Dew Melon (5 biji)
  2. F1 Tembikai Kuning (5 biji)
  3. F1 Labu Manis Orangeman (5 biji)
  4. F1 Labu Manis Raja Emas (5 biji)
  5. F1 Labu Manis Cinderella (5 biji)
  6. F1 Labu Manis Fajar (5 biji)
  7. F1 Labu Manis Lantern (5 biji)
  8. F1 Petola Segi Royal Black (5 biji)
  9. Culantro (ketumbar jawa) Vietnam
  10. Leaf Fennel Vietnam
  11. Marjoram Vietnam
  12. Peria Vietnam (10 biji) 
  13. Perilla Vietnam
  14. Sprouting Radish Vietnam
  15. Terung Putih Kecil Vietnam
  16. Terung Putih Besar Vietnam
  17. Timun Betik Vietnam
  18. Yellow Hot Chilli (6 biji) Vietnam
  19. Betik Kuning (3 biji) Vietnam
  20. Betik Merah (3 biji) Vietnam
  21. Asparagus (10 biji)
  22. Bayam Hijau Daun Bulat
  23. Bayam Hijau Daun Panjang 
  24. Bayam Malabar Hijau 
  25. Bayam Merah 
  26. Bayam Ungu Merah
  27. Bayam Jepun 
  28. Bendi (10 biji)
  29. Bendi Merah
  30. Beetrot 
  31. Brokoli (10 biji)
  32. Carrot 
  33. Capsicum Small California Wonders
  34. Cili Api 
  35. Cili Besar YongPeng (Cili besar pedas)
  36. Cili Besar Ipoh
  37. Cili Jambak (6 biji)
  38. Cili Kulai
  39. Cili Pelangi (6 biji)
  40. Cili Solok (10 biji)
  41. Daun Sup 
  42. Green Zucchini (5 biji)
  43. Golden Zucchini (5 biji)
  44. Jagung Manis (10 biji)
  45. Jagung Mutiara (10 biji)
  46. Kacang Botor (10 biji)
  47. Kacang Buncis (10 biji)
  48. Kacang Panjang (10 biji)
  49. Kacang Panjang Ungu (10 biji)
  50. Kailan
  51. Kailan Jepun
  52. Kailan HongKong
  53. Kangkung 
  54. Ketumbar 
  55. Kobis Bulat
  56. Kobis Cina 
  57. Kobis Taiwan
  58. Kobis Bunga
  59. Kobis Ungu/Merah
  60. Kucai 
  61. Kundur (5 biji)
  62. Labu Air (5 biji)
  63. Labu Manis (10 biji)
  64. Lada Pahit(10 biji)
  65. Lobak Putih 
  66. Leek
  67. Maman
  68. Nona
  69. Pak Choy 
  70. Pak Choy Putih
  71. Parsley
  72. Peria Kecil (10 biji)
  73. Petola Bantal (10 biji)
  74. Petola Ular (5 biji)
  75. Roselle (10 biji)
  76. Salad Bulat 
  77. Salad Butterhead
  78. Salad Hijau
  79. Salad Hugo King
  80. Salad Green Star
  81. Salad Manis
  82. Salad Merah Fire Red
  83. Salad Tongsan
  84. Sawi Bunga 
  85. Sawi Bunga Wang Bujang 
  86. Sawi Kerinting
  87. Sawi Pahit
  88. Sawi Putih Green Jade
  89. Sawi Curly Dwarf 
  90. Sawi Hijau 
  91. Sawi Susu/Nai Pak
  92. Sawi Tatsoi
  93. Selasih 
  94. Sengkuang (5 biji)
  95. Sunflower (10 biji)
  96. Sun Melon (10 biji)
  97. Tembikai Merah (5 biji)
  98. Terung Bulat 
  99. Terung Bulat Hijau
  100. Terung Mini
  101. Terung Panjang
  102. Timun (10 biji)
  103. Timun Betik (10 biji)
  104. Timun Jepun (5 biji)
  105. Timun Kuning (10 biji)
  106. Timun Ulam (5 biji)
  107. Tomato Baccarat (10 biji)
  108. Tomato Ceri Full House
  109. Tomato Ruby Star
  110. Ulam Raja (20 benih)
  111. Perilla (30 biji)
  112. Sorghum (10 biji)
  113. Swiss Chard (10 biji)
  114. Bunga Telang Berlapis
  115. Bunga Balung Ayam

SENARAI POKOK (kos poslaju RM10)
Pokok Mulberi - RM12
Pokok Ulam Tenggek Burung/Cabang Tiga-RM12
Pokok Belalai Gajah-RM12
Pokok Anggur-RM15
Pokok Tin-RM80
Pokok Anggur Brazil/Jabuticaba-RM80

KERATAN BATANG
Mulberi 5 btg RM10
Pucuk Manis 3 btg RM5
Sambung Nyawa 3 btg RM5
Puding Belacan 3 btg RM5

Belalai Gajah 3 btg RM5
Bunga Kesidang 3 btg RM5

SENARAI PRODUK & PENJAGAAN TANAMAN
IVmist 12ml - RM25
Bunga Telang Kering/Bunga nasi kerabu - RM5 sepek (~100 kuntum)
Baja Kopi Organik 1kg - RM5, 2kg RM20 termasuk pos Domestik

Epsom Salt 2kg RM25 termasuk pos Domestik
Neem Oil 60ml - RM8

B1 Rooting Hormone 60ml - RM8
Baja AB (Satu Set 2 botol 60ml) - RM5
Baja Organik FISH MEAL (Satu Set 2 botol 60ml) - RM10
Baja Merahitam (100g) - RM2


Baja Subur 80g - RM3
Perlite 250g - RM5
Peatmoss 500g - RM3
Ubat Siput - RM3
Ubat Semut -RM3
Ubat Kulat - RM3
Serbuk Penggalak Akar - RM3

SILA WS 017 4559536 utk memesan

Monday, May 1, 2017

Pakej Berbaloi Mei 2017 RM30 SAHAJA

WhatsApp 017 4559536 utk memesan


 Bayam Malabar Hijau/sayur Raja, Bayam Merah, Cili Besar Yong Peng (Pedas)


 Daun Sup, Kacang Botor/Kacang Kelisa, Kangkung

 Kobis Cina, Peria Kecil/Peria Katak, Pak Choy

 Tomato, Sawi Bunga, Ulam Raja

 Baja Subur, Penggalak Akar, Ubat Semut, Ubat Siput


Free Gift


Kandungan Pakej:
12 pkt benih bernilai RM24
4 produk penjagaan tanaman bernilai RM12
Kos Pos Flexi RM5
Jumlah sebenar RM39, cuma bayar RM30, JIMAT RM9

Senarai Benih
1. Bayam Malabar Hijau/Sayur Raja (10 biji)
2. Bayam Merah (1000 biji)
3. Cili YongPeng (25 biji)
4. Daun Sup (50 biji)
5. Kacang Botor (10 biji)
6. Kangkung (200 biji)
7. Kobis Cina (15 biji)
8. Pak Choy (100 biji)
9. Peria Katak/Kecil (10 biji)
10. Sawi Bunga (100 biji)
11. Tomato (15 biji)
12. Ulam Raja (20 biji)
*Tidak boleh tukar biji benih yang ada di dalam pakej

Senarai Produk Penjagaan Tanaman
1. Baja Subur Hijau (80g)
2. Penggalak Akar (30g)
3. Ubat Semut (30g)
4. Ubat Siput (40g)

*Boleh tambah biji benih pilihan sendiri tanpa tambahan kos pos


WhatsApp 017 4559536 

Wikipedia

Search results

Tetanda

Bunga Jualan Tuaian Kebun Abah Anggur Cameron Highland Jiran Ros Jepun Nurseri Delima LAIN Mak mak abah cabang tiga tenggek burung Biji benih bunga telang nurseri kegemaran Kebun Mak Mulberry Resepi timun betik ulam Kebun Pucuk Ubi bunga ros jepun cili api daun sup kemunting Kelapa gajet Jarum Tujuh Bilah Tomato Tomato Ceri Bunga Raya Cili Kekabu Air Kucing Markisa Mimin Okinawan Spinach Sawi Ulam Raja abah herba jualan17 melur roselle serai timun ladang Bayam Malabar Merah Boss Epal Hijau Korea LDL Leptospermum Petola Bantal Punica Granatum Selom Stevia Strawberi benih cendawan cili hijau herba liar hiroponik mengkudu siam pisang Daun Pandan Durian Belanda Iklan Jambu Kacang Panjang Kailan Kunyit Nasi Goreng Pokok Tin Port Dickson Red Indian Guava Strawberry Temerloh ati-ati bayam merah bidara daun epal bidara gajus hidroponik kesum ketereh kiriman kulat labu labu manis limau kasturi limau purut mangga mata itik mempelam mulberi pucuk ubi kerinting pudina salam sambung nyawa shepherd pie sireh telinga kera Azalea Bendi Beri Ajaib Betik Birthday Cili Merah Figs Hyacinth Isnin Jagung Jus Kacang Panjang Renek Kelantan Orkid Pemandangan Petola Pokok semalu Senduduk Putih Taugeh Terung Bulat Terung Telunjuk Timun Tikus Ubat Vietnam batu karang bayam hijau benih kelapa berbunga buah letup-letup buah naga bunga kantan bunga kertas bunga liar bunga ros carrot cerita ciku daun kaduk daun kari daun limau purut epsom salt gastrik hospital hoya jeruk kacang botol kacang kelisa kaktus kangkung karot ketam kobis ungu kucai kuini kuning laksa mauritiana mawar mexican petunia misteri nuffnang padi pasu dinding pelik pisang tanduk pokok pisang pos pucuk ketereh pucuk paku pucuk putat rendang tamar terung ulat Aidiladha Anaheim Peppers Anggur Merah Ayam Baja Pemanis Baja merahitam Bayam Malabar Hijau Belalang Kunyit Blackcurrant Bukit Tinggi Bunga Janggut Bunga Jarum Bunian Cemperai Cili New Mexico Datin Liz FLED FM Facebook Garuda Gebu Habatussauda' Halia Hiasan Idola Impian Iris Janggut Ali Jerimin Kacang Hijau Kacang Tanah Kamal Kanak-kanak Kecik Kekwa Kemuning Kosmo Kuala Terengganu Lada Hitam Lavender Lengkuas Magnolia Mangga Taiwan Masak Kicap Melancong Microwave NUCLEAR MALAYSIA Noni Siam Orkid Air Passport Pasu Penat Penulis Novel Pertama Pertandingan Memasak Plastik Pulasan Racun RnR Rosemary Sali Selasih Serissa Setahun Siput Sireh India TCT TRAP TYT Taiping Tiada Entri Tiru Titiwangsa Tomyam Trong UNDI Utusan alpukat april2015 asam batu avocado baja cecair baja kopi premium belinjau bernas betik akar biodegradabel bisul buah buah putat buluh lemang bunga kuning bunga longkang bunga plastik bunga sate cek cekur manis cempaka tanjung cencalok cendawan busut ceri barbados cicak kobin cikgu cili besar cili ungu comel costus daun bawang daun keledek daun kunyit durian euzie galak kucing gelang pasir ginseng jawa gout gulai masam halaman hijau hobi hotel ikan herba jabuticaba jambangan jambu batu jangguih jantung pisang kacang botor merah kambing kelapa pendek kelu keman air kenduri kerabu viral asam masin kerabu viral nenas keratan batang khasiat kimchi kiwi kobis cina kumquat kurma lada pahit lantana liar limau bali limau mandarin lobak putih mahkota dewa malabar malang maman mancing masak melada pahit merah jambu microvawe money plant muak nasin ngeri nilam nona online orkid hutan other inbox pakej oktober paku pelangi parsley pegaga pegaga kampung pencuri perabot taman peria katak periuk petai petai belalang petunia pisang emas pisang kaki pisang muda pizza pokok duit pokok peluru pistol pokok petai pressure sprayer pucuk cemperai pucuk kaduk pucuk mangga pucuk mulberi pucuk ubi keledek puding karamel pulut kuning purslane raspberry red button ginger roses forever salad santai sedekah sedih sejuta serawa sirap roselle stoberi sungai taman tergantung teh pudina tembikai kuning terima kasih terung berembang tragedi tulasi ubi kayu ubi keledek ungu wangi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...